Video Bolečine v hrbtu in križu

Vaje za krepitev

Bolečine v križu - vaje za krepitev

Oglej si video

Skoraj vsak pozna bolečine v križu, zato smo pripravili vaje za krepitev hrbtnih mišic. Zaradi našega življenjskega stila se bolečine vse pogosteje pojavljajo ne le pri starejših, temveč pri najrazličnejših starostnih skupinah.

Najpogostejši vzroki vključujejo slabo držo, nepravilno sedenje in nepravilne položaje pri delu. Bolečina v križu pogosto nastane zaradi poškodbe ob dvigu težkega bremena ali ob nenadnem, nepravilnem gibu.

Pogosto pa je bolečina lahko tudi posledica hujše težave, kot je nateg križa ali druga sprememba hrbtenične strukture. Zato je pomembno, da ob pojavu bolečine obiščete zdravnika in z njim določite vzrok težave.

Vaje za krepitev lahko olajšajo bolečine

Ni pa nujno, da je bolečina v križu tudi vzrok bolezni. Veliko lahko za odpravo bolečine naredite sami. Pomembno je poudariti, da jo lahko z redno vadbo in skrbjo za svoje zdravje tudi preprečite. Prav zato smo pripravili te vaje za krepitev.

Ob pojavu bolečine jo lahko najprej skušaš lajšati s segrevanjem ali hlajenjem – poskusiš lahko z obkladki ali prhanjem. Pomaga lahko tudi blaga masaža.

Pomembno je, da se v primeru bolečin v križu izogibaš različnim nepravilnim položajem telesa in poskusiš odpraviti slabe navade, kot so dolgotrajno in nepravilno sedenje, slaba drža in nepravilno dvigovanje težjih bremen.

Najpomembneje je, da kljub bolečini ne miruješ predolgo. Zaradi mirovanja namreč mišice lahko postanejo okorne, bolečine so še večje in veliko težje se zopet spravimo h gibanju. V videu ti predlagamo sklop preprostih vaj za krepitev hrbtnih mišic, ki ti lahko pomagajo olajšati in tudi preprečiti težave. Preizkusi jih!

 

Sorodni
prispevki

Preverite tudi ostale prispevke, s katerimi lahko dopolnite svojo rutino in olajšate bolečino, ki vas pesti.

Nasvet

Maraton in trening za moč: zakaj samo tek ni dovolj

Bolečine v mišicah in sklepih
Nasvet

Močne mišice za daljše življenje

Bolečine v mišicah in sklepih
Video

Vaje za ramena in kolke

Revmatoidni artritis in artroza
Nasvet

8 učinkovitih potovalnih nasvetov: preprečite bolečine

Bolečine v kolenu