Video Revmatoidni artritis in artroza

Vaje za hrbtenico

Oglej si video

Vaje za hrbtenico so namenjene vsem, ki imajo težave z bolečinami v hrbtenici.

Bolečina v hrbtenici se lahko pojavi zaradi različnih vzrokov, ki niso nujni povezani z revmatično boleznijo ali spremembami v hrbtenici. Še vedno pa so tovrstne bolečine med ljudmi zelo pogoste. 

Bolečinam v hrbtenici se lahko najbolje izognemo z zdravim načinom življenja, zdravo prehranjevanjem in vzdrževanjem primerne telesne teže. Skrbeti je potrebno za ustrezo držo, telesno vzdržljivost in dovolj gibanja.

Vaje za hrbtenico – kako se jih lotiti?

Vadbo lahko prilagodimo svojim zmožnostim – pomembno je le, da smo aktivni vsaj nekajkrat na teden. Primerna je lahko že samo hoja – izboljša namreč lahko počutje, krepi mišice in srce, hkrati pa sklepom in predvme hrbtenici ne povzroča prekomerne obremenitve.

Pripravili smo tudi 7 vaj, ki zmanjšajo možnost za bolečine v križu.

Vzroki za kronične bolečine v hrbtenici

Kronične bolečine v hrbtenici so zelo pogosto posledica revmatičnih bolezni, ki na hrbtenici lahko povzročijo bodisi osteoartritične (spondiloartroza) in/ali vnetne spremembe (spondilitis), pri kateri pa je potrebno zdraviti predvsem vzrok, torej revmatično bolezen.

Spondiloartroza hrbtenice se najpogosteje pojavi na vratnem in ledvenem delu. Te spremembe na hrbtenici so večinoma posledica staranja, zato se jiim težko izognemo, lahko pa z različnimi vajami upočasnimo njihov nastanek.

Vnetne revmatične bolezni bolečine povzročajo predvsem v ledvenem delu. Pojavljajo se nočne bolečine v križu, ki se čez dan lahko zmanjšajo, prav tako po razgibavanju. Hrbtenica lahko zaradi nabiranja kalcija sčasoma okosteni in se upogne.

Pogost vzrok bolečine v hrbtenici je lahko tudi osteoporoza, ki je pogosta pri revmatičnih bolnikih, ki že dlje časa jemljejo določena zdravila. Najbolj značilna posledica je ukrivljena hrbtenica, ki posledično prinese napetost in krče v obhrbteničnih mišicah.

Pomembno pa je vedeti, da je kljub bolečinam mogoče normalno živeti, saj obstajajo vaje za hrbtenico, ki lahko bolečino olajšajo. Bolečine v hrbtu in križu lahko tako postanejo obvladljive. 

Pomembno je, da se še vedno gibamo, dejavnosti pa prilagodimo svojim zmožnostim. V videu lahko preveriš, katere vaje priporočamo za bolečine v hrbtenici, ki jih povzroča artritis ali revma.

 

 

Sorodni
prispevki

Preverite tudi ostale prispevke, s katerimi lahko dopolnite svojo rutino in olajšate bolečino, ki vas pesti.

Vaja

Bolečine v zapestju: 5 vaj, s katerimi jih lahko odpraviš!

Bolečine v mišicah in sklepih
Nasvet

Lahko zdrava prehrana pomaga preprečiti bolečine v vratu in ramenih?

Bolečine v vratu in rami
Nasvet

8 učinkovitih potovalnih nasvetov: preprečite bolečine

Bolečine v kolenu
Vaja

5 vaj, s katerimi lahko olajšaš jutranje bolečine v vratu

Bolečine v vratu in rami