Nasvet Revmatoidni artritis in artroza

Putika: vse, kar moraš vedeti

Putika, protin, giht … veš, katero bolezen označujejo ti izrazi? Gre za obliko artritisa, ki jo povzroči nabiranje kristalov sečne kisline v sklepih.

Sečna kislina ni nujno slaba – ko je v telesu prisotna v normalni količini namreč deluje kot antioksidant. V primeru prekomerne tvorbe sečne kisline v krvi, tkivih in urinu pa začne ta kristalizirati. Kristali se nato nabirajo okoli sklepov in povzročajo rdečico, bolečino, občutek toplote in vnetje sklepa.

putika_bolecine_v_nogi

Zakaj se putika pojavi, kakšni so znaki putike in simptomi putike?

Putika je pogosto povezana s prekomernim uživanje hrane, ki vsebuje veliko purinov, kislin in prečiščenega sladkorja – zato rečemo, da je putika bolezen “predobre hrane”. Predvsem purini namreč povečajo nastajanje sečne kisline in odlaganje njenih kristalov v sklepe. Poleg hrane s purini je napad putike lahko izzvan tudi s prekomernimi količinami alkohola, poškodbo sklepa, operacijo in drugimi obolenji.

Višjo koncentracijo sečne kisline lahko povzroči tudi njeno zmanjšano izločanje s sečem. To je pogosto posledica ledvičnih bolezni ali jemanja določenih zdravil. Med vzroke putike pogosto spadajo tudi dedni dejavniki.

Prvi napadi putike se pojavijo v povprečju po 45. letu. Najpogosteje zbolijo moški med 30. in 50. letom, ženske pa po menopavzi. Med osnovne znake putike spada sklepna bolečina – bolezen se namreč kaže z občasnimi napadi močnih bolečin v posameznih sklepih in največkrat prizadene sklepe, ki so izpostavljeni nizkim temperaturam. Tako se putika najpogosteje pojavi na nožnih palcih, prizadene pa tudi druge sklepe, kot so na primer kolena, gležnji, podplati, zapestja in prsti na rokah. Poleg bolečine so znaki in simptomi putike tudi pordel in topel sklep, oteklina in povišana telesna temperatura

Zdravljenje putike

Bolezen se lahko pojavi čez noč, brez posebnih znakov. Napad se običajno umiri sam od sebe v treh do desetih dneh. Ne glede na to lahko bolečino in ostale simptome putike ublažimo. Brez zdravljenja se namreč napadi pojavljajo pogosteje in trajajo dlje, pogosto pa so tudi intenzivnejši.

Del zdravljenja putike so seveda tudi zdravila. Po postavljeni diagnozi putike zdravnik običajno predpiše zdravila s protibolečinskim in protivnetnim delovanjem ter taka zdravila, ki pospešijo izločanje sečne kisline z urinom oziroma zavirajo njeno tvorbo v telesu. Terapija je seveda odvisna od simptomov posameznika. Poleg zdravil se svetuje mirovanje vnetega sklepa, pogosto pa pomagajo tudi topli ali hladni obkladki.

Najpomembnejši je zdrav življenjski slog. Redno se gibaj in z zdravo prehrano poskrbi za ohranjanje normalne telesne teže. Pomemben dejavnik bolezni je namreč prekomerna telesna teža, zato moraš temu primerno prilagoditi svoj življenjski stil

Kakšna naj bo dieta?

V primeru diagnoze putike se moraš izogibati hrani, ki je bogata s purini. Izdelki, ki jih je koristno izločiti iz diete, so:

  • meso in mesni izdelkih (rdeče meso, svinjina, jetra, klobase, pašteta),
  • ribe, raki in školjke,
  • testenine in kruh iz bele moke,
  • cvetača, špinača, grah, fižol in gobe,
  • ovsena kaša, leča, ocvrti krompir in arašidi,
  • marelice, grozdje in breskve,
  • bonboni, pecivo in keksi,
  • pijače z umetnimi dodatki,
  • alkohol in pravi čaj.

Če se čemu iz zgornjega seznama ne moreš popolnoma odreči, vsaj zmanjšaj zaužito količino naštetih živil. Poskrbi, da zaužiješ veliko sadja in zelenjave (seveda z izjemo zgoraj navedenih živil) ter uživaj dovolj vitamina B in C.

Poleg zdrave prehrane pa moraš poskrbeti tudi za čim bolj učinkovito izločanje sečne kisline. To je tudi razlog, zakaj v primeru putike svetujejo zmanjšanje vnosa alkohola inpravega čaja – ti namreč delujejo močno diuretično. Telo pospešeno izloča vodo, hkrati pa je izločanje prekomerne sečne kisline preko ledvice manj učinkovito. Omenjene tekočine raje nadomesti z 1,5/2 litri vode na dan, dodaš pa lahko še kozarec ali dva sveže stisnjenega soka.

Naravna pomoč – čaj

Kopriva naj bi uspešno zniževala raven sečne kisline, zato je priporočljivo, da jo bolniki s putiko uživajo čim več in v različnih oblikah – bodisi v solati, smoothiju ali pa v čaju. Prav koprivni čaj je tisti, na katerega prisegajo mnogi bolniki, učinkoviti pa so tudi koprivni obkladki.

koprivni_caj_putika

Poleg koprive pa obstajajo tudi druga živila, ki lahko delujejo protivnetno in protibolečinsko. Pripraviš si lahko napitek iz kurkume, ananasa in višenj. Kurkuma ima namreč snov kurkumin, ki deluje protibolečinsko, v ananasu pa je encim bromelain, ki deluje protivnetno. Dodatek višnjevega soka pa podobno kot kopriva vpliva na zniževanje ravni sečne kisline, kar je pri putiki izjemno koristno.

Sorodni
prispevki

Preverite tudi ostale prispevke, s katerimi lahko dopolnite svojo rutino in olajšate bolečino, ki vas pesti.

Nasvet

Kako močne so vaše mišice v zapestju – TEST

Bolečine v mišicah in sklepih
Video

Artritis kolena – vaje za lajšanje bolečin

Bolečine v kolenu
Nasvet

Kako vaditi brez bolečin kljub artritisu

Revmatoidni artritis in artroza
Video

Prebujanje telesa

Bolečine v mišicah in sklepih