Nasvet Bolečine v kolenu Revmatoidni artritis in artroza

Artroza ali obraba kolena

Najpogostejše bolečine v sklepih, ki se pojavljajo v odrasli dobi, so bolečine v kolenu. Razlogov za bolečino je lahko veliko, največkrat pa je to obraba kolena oz. natančneje, obraba hrustanca v kolenu.

Ko govorimo o degenerativnih obolenjih sklepov, kot je na primer obraba kolena, pravzaprav govorimo o artrozi. Te zanima, kaj je značilno za to bolezen, kakšni so njeni simptomi in kako poteka zdravljenje obrabe kolena? Beri naprej!

Artroza ali obraba kolena

Kaj je artroza?

Artroza je nevnetna bolezen, kjer gre za degenerativne spremembe sklepnega hrustanca. Prizadane lahko enega ali več sklepov, najpogosteje pa se obrabi hrustanec hrbtenice, kolka, kolena ali malih sklepov rok.

Glede na vzrok bolečine in število prizadetih sklepov delimo artroze na primarne in sekundarne. O primarnih artrozah govorimo, ko je obolelih več sklepov hkrati, vzroka bolezni pa ne poznamo. Nasprotno so sekundarne artroze tiste, ki se praviloma razvijejo le na enem sklepu, poleg tega pa je znan tudi vzrok bolezni, saj se pojavi na predhodno spremenjem sklepu – npr. po poškodbi, vnetju, zaradi različnih prirojenih in razvojnih nepravilnosti, pretirane telesne teže ali obremenitve sklepa.

Za artrozo je najbolj značilno prav izginevanje sklepnega hrustanca. Zakaj pa pravzaprav pride do bolečine? Delci odmrlega hrustanca dražijo sklepno ovojnico in povzročijo njeno vnetje. Ker je sklepna ovojnica v nasprotju s hrustancem bogata z živci, so posledica močne bolečine.

Obraba kolena: znaki in simptomi

Obraba hrustanca v kolenu običajno napreduje počasi, prve simptome pa lahko opazimo že v zgodnjih fazah bolezni. Prvi in najbolj prepoznaven znak obrabe kolena je seveda bolečina, ki je posledica obrabe hrustanca v kolenu. V zgodnjih fazah gre predvsem za občasne bolečine, ki se sčasoma stopnjujejo, ko bolezen napreduje – razvoj bolezni namreč lahko traja tudi nekaj let.  

Z dolgotrajnim obremenjevanjem prizadetega kolena se hrustanec tanjša in v določenih primerih celo popolnoma izgine. Povečana je tvorba kosti in nastanejo kostni izrastki.

Takrat so bolečine v kolenu običajno močne in izjemno neprijetne – najprej jih čutimo le ob obremenitvah, kasneje pa tudi med počitkom. Poleg tega je koleno slabše gibljivo in okorno, v poznejših stanjih bolezni pa lahko pride tudi do deformacije kolena.

Zaradi napredovalne značilnosti bolezni pa bolečine pogosto nihajo. Tako lahko po obdobju močnih bolečin pričakujemo, da se bolezen vsaj delno umiri. Kdaj se bodo bolečine v kolenu zopet okrepile, pa se razlikuje od vsakega posameznika.

Zdravljenje obrabe hrustanca v kolenu s spremembo načina življenja

Poškodbe hrustanca se ne zacelijo same od sebe. Čeprav še ne poznamo načina, ki bi obrabo hrustanca popolnoma odpravil, pa zdravljenje kljub temu lahko pomembno pripomore k izboljšanju kakovosti življenja z boleznijo. Hrustanca namreč ni mogoče obnoviti, zato je celoten potek zdravljenja usmerjen k lajšanju bolečin.

Prvi korak zdravljenja obrabe hrustanca v kolenu je sprememba življenjskega sloga. Najprej je potrebno pričeti z majhnimi, a zelo pomembnimi ukrepi, ki nam bodo pomagali zmanjšati obremenitev kolena.

Svoje dnevne aktivnosti prilagodi tako, da bo tvoje koleno čutilo čim manj obremenitve. Ker je pogost vzrok obremenitve kolena tudi prekomerna telesna teža, poskusi v svojo prehrano vključiti čim več zdravih živil, kot so sadje in zelenjava, in se izogibaj nezdravim prehrambenim navadam.

V začetnih fazah bolezni je lahko zelo učinkovita fizioterapija. Poleg tega je bolečine mogoče lajšati z analgetiki, znotrajsklepnimi injekcijami, hlajenjem obolelega sklepa in protibolečinskimi mazili.

Zdravljenje obrabe hrustanca v kolenu

Endoproteza kolena

V poznejših fazah bolezni je kakovost življenja lahko zaradi bolečin v kolenu in slabe gibljivosti še posebej okrnjena. Ko ostali načini zdravljenja ne pomagajo več, zdravnik običajno svetuje operacijoendoprotezo koleno, ki predstavlja zadnjo fazo zdravljenja obrabe kolena.

Endoproteza kolena je lahko delna oziroma enostranska, če je prizadet le del kolena, oziroma totalna kolenska endoproteza, v kolikor je prizadeto celotno koleno. Z endoprotezo kolena je bolniku omogočeno bolj kakovostno življenje brez bolečin in s precej izboljšano gibljivostjo.

V nasprotju s prepričanjem večine ljudi umetnega sklepa ni potrebno zamenjati po 15 letih – takih primerov je pravzaprav zelo malo. Za večino bolnikov je menjava kolena trajna in predstavlja rešitev težav z obrabo koleno, saj so resnejše težave po operaciji zelo redke.

 

 

Sorodni
prispevki

Preverite tudi ostale prispevke, s katerimi lahko dopolnite svojo rutino in olajšate bolečino, ki vas pesti.

Nasvet

Zaščita kolen pred poškodbami med treningom

Bolečine v kolenu
Vaja

Bolečine v vratu in zatilju: vaje, ki jih lahko izvajaš kjerkoli

Bolečine v vratu in rami
Video

Vaje za krepitev

Bolečine v hrbtu in križu
Video

Vaje za gibljivost

Bolečine v hrbtu in križu