Nasvet Bolečine v vratu in rami

Najpogostejši vzroki bolečine v vratu

Za bolečine v vratu, ki te pestijo že nekaj časa, lahko kriviš kar nekaj razlogov – od nepravilnega sedenja pred računalnikom, poškodbe ali pa celo artritisa.

Ker vrat povezuje hrbtenico in lobanjo je zelo občutljiv na različne pritiske, poškodbe, stanja in vnetja, ki lahko povzročijo bolečine in nelagodje.

Razlogi, ki povzročijo bolečine v vratu

Nepravilna drža

Posledica slabe oziroma nepravilne drže je lahko ukrivljena hrbtenica, ki vpliva na vzroke za bolečine v vratu.

V kolikor veliko svojega časa preživiš v neprimernem položaju (npr. ko bereš v postelji, spiš na trdem vzglavniku, sediš pred računalnikom ali pa nosiš težko torbo), predstavlja to za vrat veliko obremenitev. Vse to se kaže v bolečinah in otrdelih mišicah v vratu in rokah.

Poškodbe

Tudi nekatere poškodbe lahko privedejo do bolečine v mišicah. Lahko gre bodisi za manjše poškodbe živcev, ki so zelo pogoste pri kontaktnih športih, ali pa za večje poškodbe hrbtenjače. Vse to se lahko manifestira kot bolečina in otopelost vratu, ramen, rok in nog. V primeru takšnih poškodb je obisk zdravnika neizbežen.

Pogosta posledica avtomobilskih nesreč so poškodbe vratu, do katerih pride zaradi nenadnega močnega premika vratu naprej in nazaj. Vnetje, ki ga povzroči takšna poškodba se manifestira v dolgotrajnejši bolečini, oslabljenosti vratu in omejitvi gibanja.

Zadnja poškodba, ki jo želimo omeniti, pa so mišični krči. Lahko se pojavijo v nekaj minutah ali tudi nekaj urah po poškodbi, prepoznate pa jih po počasi intervalni bolečini.

Okvare hrbtenice

Prizadetost vratnih živcev oziroma radikulopatija (bolezen korenine spinalnega živca) je običajno posledica herniranega oziroma izbočenega diska. Bolnik z radikulopatijo občuti utripajoče bolečine ali odrevenelost, ki izvira iz vratu in se nadaljuje v roko.

Vrat lahko poškoduje tudi spinalna stenoza oz. hrbtenična zožitev. Za stenozo hrbtenice so značilne ozke živčne odprtine okrog hrbtenjače ali drugih živčnih korenin. Simptomi, na katere moramo biti pozorni, je bolečina, ki lahko seva v roke in sčasoma povzroči zmanjšano velikost mišic.

TMJ motnja

Pri TMJ motnji gre za obremenjene sklepe, ki povezujejo čeljust in lobanjo. Obremenjeni so lahko zaradi genetike, brušenja zob, stiskanja čeljusti ali celo pogostega žvečenja žvečilnih gumijev.

Artritis

Pri osteoartritis lahko obraba sklepov povzroči otopelost vratu in omeji gibanje. Po drugi strani pa so lahko otopelost in bolečine v vratu posledica tudi revmatoidni artritisa.

V kolikor gre za blago bolečino brez izžarevanja v roke/noge, mravljinčenja in izpadov grobe mišične moči, obisk zdravnika mogoče ne bo potreben. Bolečine lahko poskusite rešiti sami s pomočjo sredstev za lajšanje bolečin in vajami za sproščanje mišic. Z redno vadbo, pravilno držo in izogibanjem prisilnih položajev pa lahko bolečine v vratu celo preprečimo

Pogost vzrok bolečine v vratu pa so tudi nekatera resnejša stanja, zato v primeru dlje časa trajajoče bolečine, omejenosti gibanja in/ali otopelosti vratu  svetujemo obisk zdravnika. S pravo diagnozo in zdravljenjem se boste bolečine lahko znebili za vedno.

Sorodni
prispevki

Preverite tudi ostale prispevke, s katerimi lahko dopolnite svojo rutino in olajšate bolečino, ki vas pesti.

Nasvet

Vaje za hrbet, ki ti lahko pri bolečinah škodijo

Bolečine v hrbtu in križu
Nasvet

8 učinkovitih potovalnih nasvetov: preprečite bolečine

Bolečine v kolenu
Nasvet

Bolečine v sklepih – simptomi in nasveti za pomoč

Bolečine v mišicah in sklepih
Nasvet

Lajšanje bolečin v kolenu s kolesarjenjem

Bolečine v kolenu