Nasvet Bolečine v hrbtu in križu

Kaj storiti, ko te zagrabi išias

Pogosto slišimo, da je nekoga zagrabil išias. Vendar – kakšni so simptomi išiasa, zakaj se sploh pojavi in kako zdraviti išias? Beri naprej in preveri, kako si pomagati!

išias

Simptomi: išias v nogi in bolečine v zadnjici

Za išias je značilna bolečina v spodnjem delu hrbta. Iz ledvenega dela hrbtenice se neprijetna bolečina običajno seli v zadnjico in noge, vse do gležnjev ali celo prstov. Bolečina v hrbtu je običajno ostra in sunkovita, medtem ko je v nogi topa in konstantna.

Poleg močne bolečine v ledvenem delu hrbta, ki se širi v zadnjico in noge, so najpogostejši naslednji simptomi išiasa:

 • mravljinčenje v nogi,
 • bolečine v zadnjici in oteženo sedenje,
 • šibke in otrple noge, ki jih težko premikamo,
 • med premikanjem se bolečina še poslabša. 

Išias se sicer običajno pojavi pri ljudeh v srednjih letih, vendar v zadnjih letih lahko opazimo povečano število primerov tudi pri mlajših. Osrednji krivec je sodoben način življenja – išiasa namreč ne povzroči en sam dogodek, temveč se razvija dlje časa in zaradi najrazličnejših dejavnikov: nepravilne drže in prisilnih položajev telesa, dvigovanja bremen, prekomerne teže in pomanjkanja gibanja.

Vir bolečine je išijastični živec – najdaljši živec v našem telesu, ki je priščipnjen ali razdražen. Z izrazom išias označujemo bolečino s preostalimi simptomi, ne pa tudi samega vzroka. Teh je namreč lahko več – najpogosteje gre za degenerativne spremembe medvretenčne ploščice oz. pritisk na išijastični živec. Nekateri od pogostih vzrokov za išias so:

 • hernija diska,
 • zožitev hrbteničnega kanala,
 • degenerativne motnje,
 • zdrs vretenca,
 • mišične poškodbe,
 • tumor,
 • infekcije.

Kako zdraviti išias?

Najpomembneje je, da simptome pravočasno odkrijemo, poiščemo zdravniško pomoč in tako zagotovimo ustrezno zdravljenje išiasa. Na podlagi simptomov bo zdravnik kar hitro ugotovil, za katero bolezen gre. Tako bo lahko predpisal ustrezno terapijo za išias, vendar pa je pomembno vedeti, da si lahko pomagate tudi sami.

Terapija za zdravljenje išiasa, ki jo predpiše zdravnik, je običajno sestavljena iz počitka. Ta je sicer priporočljiv pri hudih bolečinah, vendar ne sme trajati predolgo. Dlje, ko boste odlašali, težje se bo spet začeti gibati. Zato je pomembno, da s telovadbo pričneš takoj, ko je to mogoče.

Zdravnik lahko kot del terapije za zdravljenje išiasa predpiše tudi protibolečinske tablete. Zdravila, ki so namenjena zdravljenju išiasa, odpravljajo le bolečino in ne tudi njenega vzroka. Tako prinesejo le začasno olajšanje in niso najučinkovitejša rešitev, vendar pa nam omogočijo, da se lahko prej začnemo gibati, kar je za zdravljenje išiasa bistveno.

razteg križa

Vaje so najučinkovitejši način za lajšanje bolečin pri išiasu

Čeprav nam bolečina močno oteži gibanje, je lajšanje bolečin pri išiasu pravzaprav najbolj učinkovito prav z vajami. Ko je naše telo otrplo in težko gibljivo, nam ustrezne vaje za išias omogočijo, da telo razgibamo, raztegnemo in okrepimo mišice. Poleg lajšanja bolečin pa so ustrezne vaje za išias bistvene tudi za njihovo preprečevanje.

Mišice so namreč tiste, ki podpirajo hrbtenico in nas držijo pokončno. V primeru pomanjkanja gibanja in previsoke telesne teže so mišice običajno šibke, kar pomeni, da je tudi podpora, ki jo nudijo hrbtenici, šibka. Tako je namesto na hrbtenici večji pritisk na medvretenčnih ploščicah, ki lahko pritiskajo na živce.

Vaje za išias lahko izvajaš tudi v primeru drugih bolečin v hrbtu. Priporočljiva je kombinacija vaj za raztezanje in vaj za krepitev – pomembno je predvsem, da se osredotočiš na vaje za hrbtenico in delno tudi trebušne mišice.

Poleg raztezno-krepilnih vaj za hrbtenico pa so odlična izbira tudi druge vadbe, kot so joga in pilates, hoja in plavanje, ki bodo prav tako imele zdravilni in preventivni učinek za išias. Ne glede na to, katero vadbo izberete, pa je pomembno, da si pozoren na bolečino – intenzivnost vadbe prilagodi glede na svoje zmožnosti in nivo bolečine.

Kako si še lahko pomagam?

Odličen način za lajšanje bolečin pri išiasu so tudi topli ali hladni obkladki. Hlajenje je priporočljivo predvsem ob začetku oziroma nastanku bolečin, kasneje pa boleč predel ogrevajte.

Pomemben del zdravljenja išiasa pa je lahko tudi masaža. Ta namreč poveča prekrvavitev prizadetih delov mišic in jim tako povrne gibljivost. Masaža je učinkovit način za lajšanje in odpravljanje predvsem tistih bolečin, ki izvirajo iz zakrčenih in preobremenjenih mišic.

 

Sorodni
prispevki

Preverite tudi ostale prispevke, s katerimi lahko dopolnite svojo rutino in olajšate bolečino, ki vas pesti.

Video

Odpravi bolečine: raztezne vaje za križ

Bolečine v hrbtu in križu
Nasvet

Maraton in trening za moč: zakaj samo tek ni dovolj

Bolečine v mišicah in sklepih
Nasvet

Najbolj pogosta tekaška poškodba: tekaško koleno

Bolečine v kolenu
Nasvet

Putika: vse, kar moraš vedeti

Revmatoidni artritis in artroza