Video Bolečine v vratu in rami

Bolečine v vratu in zatilju: vaje za krepitev

Oglej si video

Bolečine v vratu in zatilju so pogost spremljevalec nepravilnih položajev v službi, pri športu, med vožnjo ali med spanjem. Ne glede na vzrok nastanka pa nam bolečine v vratu otežijo opravljanje vsakdanjih aktivnostih.

Bolečine v vratu in zatilju

Če večino dneva preživite v enakem položaju, ki je poleg tega še neudoben, so bolečine v vratu in zatilju neizbežne. Bolečine v vratu so tako pogosto ravno zato, ker 8 ur na dan preživimo sklonjeni za računalnikom, kar za naš vrat in hrbet ni najustreznejši položaj. Bolečine pa nas večkrat presenetijo tudi zjutraj – potem, ko naš vrat vso noč preživi v neudobnem položaju.

Ravno zato je zelo pomembno, da pazimo na položaj naše hrbtenice med vsakdanjimi aktivnostmi. Ko sediš za računalnikom, pomisli, ali sta tvoja vrat in hrbtenica vzravnana. Pred vožnjo nastavi sedež tako, da bo tvoja hrbtenica v pravilnem in udobnem položaju. Ko se uležeš, poskusi najti položaj, v katerem tvoj vrat ne bo trpel. Preveri, ali mogoče tvoje bolečine v vratu povzroča vzglavnik.

Najpogosteje se bolečine v vratu in zatilju kažejo kot tope bolečine in se stopnjujejo s premikanjem glave oziroma vratu. Večkrat se pokaže tudi pulzirajoča ali ostra bolečina, spremljajo pa jo lahko glavobol, omotica, bolečine v rokah in/ali hrbtu.

Lajšanje bolečine v vratu in zatilju

Lajšanje in zdravljenje bolečine v vratu je seveda odvisno od vzroka bolečine. Če gre za poškodbo vratu, je vsekakor priporočljiv obisk zdravnika, ki ti bo lahko najbolje svetoval  nadaljnje korake. Največkrat pa nam lahko pomaga že hlajenje ali gretje bolečega dela. Poleg tega je nujen element lajšanja bolečin vadba.

V primeru bolečin nikakor ne smeš le mirovati – z ustreznimi vajami lahko raztegneš in okrepiš mišice v vratu in posledično olajšaš bolečine. Z redno vadbo pa jih lahko tudi preprečiš in se izogneš trajnim bolečinam. Preveri, katere vaje za krepitev vratu smo ti pripravili v videu!  

 

Sorodni
prispevki

Preverite tudi ostale prispevke, s katerimi lahko dopolnite svojo rutino in olajšate bolečino, ki vas pesti.

Video

Vaje za razgibavanje kolen

Bolečine v kolenu
Vaja

5 najboljših vaj za razteg križa

Bolečine v hrbtu in križu
Vaja

5 vaj, s katerimi lahko olajšaš jutranje bolečine v vratu

Bolečine v vratu in rami
Nasvet

Bolečine v rokah – 10 trikov za lajšanje

Revmatoidni artritis in artroza