Nasvet Bolečine v mišicah in sklepih

Bolečine v sklepih – simptomi in nasveti za pomoč

Se čez dan zavedaš svojih rok, nog ali posameznih sklepov? Čutiš celo bolečine v sklepih? Če je tvoj odgovor “ne”, potem je s tvojimi sklepi vse v najlepšem redu. Gibanje telesa bi namreč moralo biti avtomatično.

Če pa na primer na sprehodu, ali pa tudi le ob gledanju televizije, v katerem od sklepov čutiš nelagodje in od tega občutka ne moreš odvrniti pozornosti, potem je nekaj narobe.

Z bolečinami v sklepih naj bi se vsakdo v življenju srečal vsaj enkrat. Morda te le sem ter tja boli gleženj ali zapestje, lahko pa je bolečina prisotna že večkrat na teden. V vsakem primeru – bodi pozoren! Naj ti razložimo, kaj bolečina, ki jo imaš, pomeni, in kako jo lahko na učinkovit način ublažiš ali celo odpraviš.

Bolečine v sklepih - simptomi in pomoč

Simptomi in vzroki za bolečine v sklepih

Bolečina v gležnju, bolečina v prstih na rokah, bolečina v gležnju … Vse to so simptomi. Bolečina pa seveda še ni nujno tudi bolezen. Je stanje, do katerega je prišlo zaradi različnih vzrokov. Nujno je, da odkriješ vzrok, zakaj do bolečine prihaja. Le tako si lahko ponovno obetaš bolj kakovostno življenje brez bolečin.

V osnovi lahko bolečine v sklepih razdelimo na prehodne in kronične. Kronične se običajno povezane z boleznijo, prehodne pa le s stanjem, ki izzveni oziroma ga lahko odpravimo. V nadaljevanju ti predstavljamo nekaj najbolj pogostih.

Osteoartritis

Ko se pojavijo bolečine v sklepih, je najpogostejši vzrok zanje artritis. Nastane z obrabljanjem hrustanca in pride do vnetja sklepov. Največkrat so na udaru kolena, boki, spodnji del hrbta in vrat. Za lajšanje bolečin si pomagaj z uporabo toplih, hladnih in kombiniranih obkladkov. Lahko ti pomagajo tudi medicinski pripomočki, kot so vložki za obutev in sprehajalna palica.

Nedavne poškodbe in fizični napor

Si imel pred kratkim poškodbo hrustanca, morda vezi ali kosti znotraj bolečega sklepa? Če je ob tem boleči del še otekel in pordel, je zelo verjetno, da bolečine v sklepih izhajajo iz poškodbe.

Kaj storiti? Za začetek so dobra pomoč ledeni obkladki. Če se bolečina pojavlja v nogi, si jo med ležanjem podloži tako, da bo nad nivojem srca. Vsekakor pa obišči tudi zdravnika, ki bo najhitreje ugotovil, s čim so tvoji simptomi zares povezani.

Če si pred kratkim opravljal delo v prisilni telesni drži ali si imel prevelike telesne obremenitve, so bolečine v sklepih lahko tudi posledica tega. Privošči telesu počitek in pusti času čas.

Infekcijske bolezni

Bolečine v sklepih so lahko tudi simptomi gripe. Če si torej obležal za gripo, ne delaj preplaha, bolečine bodo verjetno izzvenele, ko ozdraviš. Gripa pa ni edina bolezen, katere simptomi so bolečine v sklepih. Bodi pozoren tudi na norice, hepatitis, mump in burzitis.

Lupus

Otečeni sklepi, ki so trdi in topli na dotik, ter so simetrični (recimo tako na desnem kot levem kolenu) so lahko znaki lupusa. Takšne bolečine v sklepih so namreč velikokrat prvi simptomi te diagnoze. Za ta primer je nujno ustrezno zdravljenje pod nadzorom zdravnika.

Vzrokov in povezav je seveda še več. Bolečine v sklepih so lahko tudi simptomi bolezni ščitnice, jetrnih in nevroloških obolenj, tudi tumorjev.

Bolečina v sklepih prstov na rokah in revmatoidni artritis

Ena bolj nadležnih in nenavadnih je bolečina v sklepih prstov na rokah. Bolečine v sklepih prstov na rokah so poleg bolečin v zapestju eden najpogostejših začetkov revmatoidnega artritisa. Te bolečine so bolj povezane z mirovanjem kot z gibanjem.

Če se poleg tega še zjutraj počutiš slabo in si utrujen, če so bolečine hude tudi ponoči in če opaziš rahlo hujšanje, gre morda za začetek revmatoidnega artritisa. V tem primeru je bolečina v sklepih prstov na rokah lahko pospremljena še z nepravilnostjo prstov. Si morda opazil, da se ti prsti na roki rahlo upogibajo denimo v smer mezinca? Če še nisi obiskal zdravnika, to naredi čim prej, saj zgodnje zdravljenje upočasni napredovanje in prepreči nastanek nepovratnih sklepnih sprememb.

Lahko pomaga prehrana?

Prej nismo omenili še dveh možnih vzrokov za bolečine v sklepih – protin oz. putika in pa debelost. Ko imaš protinski napad, se kristali sečne kisline odlagajo v sklep in njegovo okolico, napad pa se lahko odrazi kot vnetje sklepa. Običajno se ta bolečina pojavi okoli gležnjev ali stopal.

Zdrava prehrana in bolečine v sklepih

Enako pa se bolečine v sklepih nog velikokrat povezane s prekomerno težo. Si morda razmislil o tem? Dodatni pritisk na kosti in mišice, kakor tudi neaktivnost mišic in sklepov prinesejo bolečine. Pa tudi večjo možnost poškodb in spet – nepotrebne bolečine.

Če imaš kak kilogram preveč ali pa se zavedaš, da nisi dovolj aktiven, popazi na prehrano in prilagodi svoj življenjski slog. Seveda je vse odvisno od tebe, a pomisli na življenje brez bolečin – splača se!

Za začetek bo dovolj:

  • Vsakodnevni sprehod (tudi kratek),
  • sokove in alkohol zamenjaj za vodo z limono ter čaj,
  • v obroke vključi več zelenjave,
  • zaužij manj pekovskih izdelkov in sladkorja ter jih zamenjaj z najljubšim sadjem,
  • na splošno naj bo prehrana zdrava – iz naravnih in nepredelanih živil.

Nenazadnje pa sta zdrava prehrana in gibanje ter s tem zmerna telesna teža pomembna za kakršnokoli lajšanje bolečine sklepov, saj vitalno telo omogoča boljšo gibljivost sklepov.

Kako se boš torej spopadel z bolečino je odvisno od vzroka. Morda bo pomagala že sprememba prehrane, mogoče moraš počakati, da izzveni virusna okužba. Če pa so simptomi bolečin v sklepih kronični ali pa je akutna bolečina zelo močna, je nujno potrebno ustrezno zdravljenje.

 

Sorodni
prispevki

Preverite tudi ostale prispevke, s katerimi lahko dopolnite svojo rutino in olajšate bolečino, ki vas pesti.

Nasvet

8 učinkovitih potovalnih nasvetov: preprečite bolečine

Bolečine v kolenu
Vaja

5 vaj, s katerimi lahko olajšaš jutranje bolečine v vratu

Bolečine v vratu in rami
Nasvet

4 miti: bolečine v mišicah nog po vadbi

Bolečine v mišicah in sklepih
Vaja

7 vaj, ki zmanjša možnost za bolečine v križu

Bolečine v hrbtu in križu