Nasvet Bolečine v vratu in rami

Bolečina v vratu na delovnem­­­­ mestu: kako jo preprečiti?

Skoraj vsakega izmed nas je na delovnem mestu že pestila bolečina v vratu.

Vsak, ki je več kot le nekaj ur delal za računalnikom, ve, kako hitro se naša drža spremeni v nekaj, kar spominja na črko C.

In vsak, ki dviguje težke predmete, ve, kako je, če te “zagrabi v vrat” in ne smeš niti obrniti glave.

Slabi drži pri sedenju in dvigovanju hitro sledi tudi bolečina v vratu, ki se lahko pojavi takoj, lahko pa tudi šele po več letih slabe drže.

Zato je najbolj pomembno ukrepati takoj.

A najprej morate vedeti nekaj pomembnih stvari o bolečini v vratu.

Kaj sploh je bolečina v vratu?

Lahko gre za bolečine v vratu ali ramenih, neprijetno togost ali ostro bolečino. Pogosto lahko bolečino spremljajo tudi glavoboli.

Prav tako se morate postaviti naslednji vprašanji:

 • Ali je bolečina v vratu slabša tekom dela?
 • Ali bolečina v vratu preneha po koncu službe?

Odgovori vam bodo povedali, kaj točno je vzrok vaše bolečine.

Čeprav se nam takrat, ko nas vrat boli, zdi to bolj slaba tolažba, je na srečo bolečina v vratu v veliki večini primerov nenevarna in povsem popravljiva: že nekaj preprostih sprememb jo lahko zmanjša ali povsem odpravi v nekaj dneh.

Zato ne glede na to, ali vas trenutno boli vrat ali ne, preberite članek do konca, da se boste lahko v prihodnosti izognili bolečini in možnosti nevarne poškodbe.

V primeru, da vaša bolečina v vratu ne preneha in se nadaljuje dva tedna ali več, nujno obiščite svojega osebnega zdravnika.

Zakaj pride do bolečine v vratu na delovnem mestu?

Bolečino v vratu lahko povzroči vsako nepravilno gibanje ali drža.

Na delovnem mestu je po navadi krivec eden izmed naslednjih treh razlogov:

Nepravilna drža

Nepravilna drža se najpogosteje pojavi med sedenjem za mizo in delom na računalniku, pojavi se pa tudi med stanjem, kjer je naš pogled usmerjen v tla.

Dlje časa kot sedimo, težje ohranjamo pravilno držo. In ker v povprečju sedimo 7,7 ur na dan (nekateri pa tudi do vrtoglavih 15), naš vrat in hrbtenica ne dobita priložnosti, da bi se lahko zravnala.

To s časom vodi v trajno skrajšanje mišic sprednjega dela telesa in podaljšanje mišic hrbta, kar vodi v tako imenovano grbavo postavo. Ker večino dneva presedimo, je najhitrejši način izboljšanja zavedanje svoje drže v kombinaciji s pravilno telovadbo.

Ponavljajoči se gibi rok in trupa

Največja težava pri ponavljajočih se gibih je to, da jih po navadi izvajamo v isto stran.

Če ves dan delamo ene in iste gibe samo v desno, se bo to s časom razvilo v neravnovesje med obema stranema telesa. Vsako neravnovesje pa poveča tveganje za poškodbo, saj naše telo postavi v manj stabilno držo.

Nepravilno dvigovanje

Nepravilno dvigovanje je eden izmed najpogostejših vzrokov poškodb na delu.

Z nepravilno držo pri dvigovanju premalo obremenimo noge, preveč pa hrbet in vrat, kar lahko hitro pripelje do poškodbe.

Pri tem ni toliko pomembno, če dvigujemo težke ali lahke stvari: poškodbe se dogajajo v obeh primerih.

Poleg tega se lahko obraba in napačna raba hrbtenice dolgo skriva in nazadnje razkrije tudi med povsem lahkim delom. Zaradi tega je zelo pomembno, da se čimprej seznanite s pravilno tehniko dvigovanja in jo tudi vedno uporabljate.

Kako lahko preprečimo bolečino v vratu?

Večina delovnih mest ni zasnovana na način, ki bi nepravilno držo preprečeval: na srečo pa lahko za to veliko storite sami in svojo bolečino zmanjšate ali povsem odpravite.

Če delate sede za računalnikom:

 • Monitor. Dvignite ga na nivo oči. Mora biti naravnost pred vami: ne glejte v njega navzdol ali v stran.
 • Redni premori za sprehod. Priporočamo, da se vsako polno ure vstanete in sprehodite za deset minut. V eni uri to ni veliko časa, v celem delavniku pa to nanese eno uro in dvajset minut, kar ima lahko izjemen pozitiven vpliv na držo, zdravje in razpoloženje.
 • Pravilno sedenje. Celo telo mora biti v ravni črti: glava naravnost nad vratom in ne naprej, vrat naravnost nad rameni, ta pa točno nad boki. Stopala so cela na tleh, noge niso prekrižane.
 • Podpora pri sedenju. Hrbtne mišice trpijo manj, če se lahko na svoj stol naslonite nazaj, v primeru da še vedno ohranite primerno držo in da naklon ni prevelik.

Če pri delu dvigujete težke predmete:

 • Pravilna tehnika dvigovanja. Skrivnost te tehnike je uporaba nog, ki so mnogo močnejše in odpornejše kot spodnji del hrbta. Zato pri pravilni tehniki svoje telo čimbolj približamo bremenu, spustimo boke nizko in breme dvignemo z močjo nog, medtem ko naš hrbet ostane raven. Glave in vratu ne dvigajte navzgor, temveč ju držite v ravni linijo kot podaljšek hrbta.
 • Bolje je nesti večkrat kot se poškodovati. Služba ni prostor za razkazovanje moči. Če lahko nesete manj, nesite manj. Če lahko več ljudi nese težak tovor, naj ga ne nese en sam.
 • Dvigovanje uteži. S pravilnim treningom lahko okrepite telo in s tem naredite bremena, ki jih nosite v službi, primerljivo lažja.

Če izvajate ponavljajoče gibe:

 • Raztezanje. Med delom redno raztegujte stran, ki je bolj obremenjena. To bo preprečilo razvoj neravnovesij. Še posebej uporabna vaja so zasuki trupa.
 • Menjava strani. Če je le mogoče, poskusite delati še z drugo stranjo. V primerih, kjer pa to ni mogoče, uporabljajte prvi nasvet.

Odpravite vašo bolečino

Le z rednimi vajami in aktivnim načinom življenja si lahko pomagate in si olajšate vašo bolečino v vratu.

Zato smo za vas pripravili brezplačni 7-dnevni program vaj, s katerim se boste v samo petih minutah na dan razgibali in si izboljšali kvaliteto svojega vsakdana.

7-dnevni program sestavljajo vaje:

 • Za gibljivost (Večja gibljivost vam bo omogočila lažje gibanje in izvedbo vaj pri športih, olajšala pa bo tudi povsem vsakodnevna opravila.)
 • Za krepitev (Okrepljene mišice in sklepi omogočajo lažje in lahkotnejše gibanje.)
 • Za raztezanje (Raztezanje bi moralo biti del vašega vsakdana, saj pomembno prispeva k boljši gibljivosti, sprošča mišice in preprečuje poškodbe.)

Vpišite se na našo e-mailing listo, prejmite 7-dnevni program brezplačno in si povrnite veselje do gibanja!

Sorodni
prispevki

Preverite tudi ostale prispevke, s katerimi lahko dopolnite svojo rutino in olajšate bolečino, ki vas pesti.

Video

Bolečine v vratu in zatilju: vaje za krepitev

Bolečine v vratu in rami
Video

Vaje za gibljivost za vratne mišice

Bolečine v vratu in rami
Nasvet

8 učinkovitih potovalnih nasvetov: preprečite bolečine

Bolečine v kolenu
Nasvet

[INTERVJU] Vsakdan z artritisom

Revmatoidni artritis in artroza