Nasvet Bolečine v vratu in rami

Kaj pomeni bolečina v rami pri dvigu roke?

Si se že kdaj spraševal/-a, kaj pomeni bolečina v rami pri dvigu roke?

Bolečine v desni rami ali levi rami se pogosto pojavijo zaradi ponavljajočih se mikropoškodb in počasi nastajajočih degenerativnih sprememb v ramenskem obroču. Še posebej lahko k pojavu bolečin prispeva ponavljajoče dvigovanje bremen in delo z rokami nad glavo.

Eden najpogostejših vzrokov za bolečino v levi rami ali desni rami so skupki kalcija na narastišču kit in okvare tetiv obračalke. Gre za utesnitveni sindrom ramenskega obroča oziroma, natančneje, rototarne manšete. Bolečina je najmočnejša pri dvigu roke, pogosto pa se lahko razširi tudi navzdol po roki. Mogoče je, da na začetku dviga bolnik bolečine ne čuti, temveč se ta pojavi kasneje in potem ponovno izgine, ko je roka nad glavo.

Rototarna manšeta je del ramenskega sklepa, ki stabilizira glavo nadlaktne kosti pri gibanju roke v rami. Gre za mišico obračalko, ki skrbi za gibanje ramenskega sklepa. Poleg rototarne manšete k gibanju ramenskega obroča pripomorejo tudi sklepna ovojnica, sklepne vrečke, mišične vezi in tetive. Večina bolečin v ramenskem sklepu izvira prav iz preobremenitev ali sprememb mehkih tkiv. Obračalka je sestavljena iz štirih mišic. Če se ena izmed njih poškoduje, pride do izgube stabilnosti nadlaktne kosti in trčenja v sosednje strukture, rezultat pa je ukleščenje mehkih tkiv ramenskega sklepa in posledično bolečina v rami pri dvigu roke.

Utesnitveni sindrom oziroma bolečina v rami pri dvigu roke, ki jo sindrom povzroči, je običajno posledica drugih težav v rami. Identificiramo lahko več vzrokov za nastanek utesnitvenega sindroma, nekateri od njih pa so:

  • nestabilnost ramenskega sklepa,
  • nestabilnost lopatice,
  • nalaganje kalcija v mišicah,
  • degenerativne spremembe ramenskega sklepa in
  • starostni kostni izrastki v ramenskem obroču.  

Utesnitveni sindrom je pogosto povezan z dolgotrajnimi stanji, ki vključujejo dvignjeno roko, ali pa z njenim pogostim dviganjem. To so na primeri različni športi (odbojka, rokomet, vaterpolo ali plavanje) in poklici (čistilci, soboslikarji, zidarji, mehaniki).

Kaj pomeni bolečina v rami pri dvigu roke?

Utesnitveni sindrom zaradni vnetja tkiva ali sluznih mešičkov

Ne glede na vzrok bolečine v levi rami ali desni rami je osrednja težava vedno enaka – gre za vnetje in utesnitev mehkih tkiv ramena, kar privede do bolečine v rami pri dvigu roke. Poznamo dve vrsti utesnitvenega sindroma rototarne manšete, vezani pa sta na vzrok pojava: tendinitis (vnetje tetiv) in bursitis (vnetje sluznih mešičkov).

Najpogostejši razlog za pojav tendinitisa oziroma vnetja mišičnih tetiv ramenskega obroča je utesnitev tetiv ob lopatico, kar zoži prostor v sklepu. Na mestu mikropoškodb tetive lahko nastajajo tudi kalcinacije. Poleg bolečega dviga roke bolnik pogosto bolečino čuti tudi v ležečem položaju oziroma med spanjem na boleči rami, spremljajoč pojav pa je lahko še “pokanje” v rami.

Bursitis, vnetje sluznih mešičkov oziroma sluzne vrečke nastane zaradi enakih razlogov – mehanskega trenja in utesnitve ali raztapljanja kalcinacij. Takšna stanja povzročijo stanjšanje manšete, kar prostor zoži in tako se pojavi utesnitveni sindrom.

Bolečina v rami pri dvigu roke

Zmanjšanje prostora v rototarni manšeti oziroma utesnitveni sindrom tako povzroči bolečino v desni rami ali levi rami pri dvigu roke. Bolečina je zaradi tega precej prepoznavna, lahko pa se iz rame širi tudi navzdol po roki.

Ob padcu, prometni nesreči ali dislokaciji ramena lahko pride do popolne rupture oziroma raztrganja rototarne manšete. Ta se v primeru utesnitvenega sindroma lahko pojavi že ob manjši preobremenitvi oziroma spremembi ramenskega sklepa. Bolečina je takrat prisotna predvsem v zgornjem delu sklepa, pri dvigu roke pa se še poveča. Rama je težko gibljiva in boleča tudi na dotik. V primeru stalnih ponavljajočih se obremenitev rame lahko pride tudi do delnega pretrganja sklepa.

Ob sumu na hujše težave z ramenskim obročem je najpomembneje, da najprej obiščeš zdravnika. Tako boš najhitreje izvedel/-a, kakšen je vzrok tvojih težav in kako jih lahko ozdraviš.

Nekaj prvih korakov pa lahko storiš tudi sam/-a. Poskusi zmanjšati vnetje ramenskega sklepa in olajšati bolečine v desni oziroma levi rami s hlajenjem in razbremenitvijo sklepa oziroma počitkom. Pazi, da gibe izvajaš počasi in nadzorovano, brez hitrih premikov in dvigovanja težjih bremen. Ko se prvotna bolečina nekoliko zmanjša, pa ne pozabi na raztezne in krepilne vaje, ki ti bodo pomagale pri lajšanju bolečin v prizadeti rami.

Sorodni
prispevki

Preverite tudi ostale prispevke, s katerimi lahko dopolnite svojo rutino in olajšate bolečino, ki vas pesti.

Nasvet

Bolečina v vratu in rami: 7 nasvetov, kako jo preprečiti

Bolečine v vratu in rami
Nasvet

7 zastarelih mitov o artritisu

Revmatoidni artritis in artroza
Nasvet

[INTERVJU] Vsakdan z artritisom

Revmatoidni artritis in artroza
Video

Vaje za ramena in kolke

Revmatoidni artritis in artroza