Video Revmatoidni artritis in artroza

Vaje za ramena in kolke

Oglej si video

Vaje za ramena in kolke bodo še posebej koristile vsem, ki se srečujete z bolečinami v sklepih.

Bolečine v sklepih spadajo med tiste, ki jih v svojem življenju občuti skoraj vsak. Čeprav vsaka bolečina v sklepu še ne pomeni, da gre za artritis, pa je to eden izmed najpogostejših vzrokov zanjo.

Vaje za ramena in kolke lahko izboljšajo vaše počutje

Omenjene težave pomembno otežijo vsakodnevne opravke in zmanjšajo kakovost življenja. Zato je pomembno čim prej poiskati zdravstveno pomoč in ugotoviti vzroke sklepnega vnetja ter za katero vrsto bolezni gre, čeprav je včasih to mogoče ugotoviti šele kasneje. Artritis s sabo poleg bolečine običajno prinese še pordel in otekel sklep, ki je slabše gibljiv. Pogosto prihaja do okorelosti sklepa oziroma sklepov, ki lahko traja tudi dlje časa. Ko se bolezen že nekoliko razvije, lahko sledijo tudi nepopravljive deformacije posameznih sklepov.

Težave vas lahko doletijo kadarkoli – pomagajte si z vajami

Pomembno je vedeti, da revmatične težave lahko prizadanejo različne starostne skupine, ne le starejših. Točen vzrok za njihov pojav ni znan, vemo pa, da je pomembna dedna nagnjenost. Na artritis lahko vplivajo tudi drugi zunanji dejavniki, kot so recimo stres in različne okužbe.

Artritis se lahko pojavi nenadoma – tu govorimo o akutnem sklepnem vnetju, ki traja krajši čas. Običajno pa je sklepno vnetje sklepov kronična bolezen, ki se pojavi postopoma, traja vse življenje in je neozdravljiva. Če pravočasno poiščemo zdravniško pomoč in jo kombiniramo z ustreznimi ostalimi ukrepi, npr. vajami za ramena in kolke ter druge sklepe, pa lahko olajšamo bolečine in ustavimo napredovanje bolezni.

Vedeti morate, da lahko kljub bolezni še naprej normalno živite. Najbolj pomembno je, da obolele sklepe redno razgibavamo in kljub težavam ter bolečinam v ramah poskusimo ostati čim aktivni. V ta namen smo tudi pripravili vaje za ramena in kolke, ki si jih lahko pogledate v videu.

Dolgotrajno mirovanje namreč lahko povzroči še večjo okorelost in močnejše bolečine. Pri tem vam lahko pomagamo z našimi vajami. Preverite, kaj vam svetujemo v videu!

Sorodni
prispevki

Preverite tudi ostale prispevke, s katerimi lahko dopolnite svojo rutino in olajšate bolečino, ki vas pesti.

Nasvet

Prekomerna teža vpliva na bolečine v kolenu?

Bolečine v kolenu
Nasvet

Lajšanje bolečin v kolenu s kolesarjenjem

Bolečine v kolenu
Video

Artritis kolena – vaje za lajšanje bolečin

Bolečine v kolenu
Nasvet

Faktorji tveganja za boleč križ

Bolečine v hrbtu in križu