Video Bolečine v kolenu

Artritis kolena – vaje za lajšanje bolečin

Oglej si video

Bolečine v kolenu spadajo med tiste, ki jih poznamo skoraj vsi. Čeprav se lahko pojavijo zaradi različnih vzrokov – bodisi gre za poškodbo ali obremenitev, je med zelo pogostimi vzroki tudi bolezensko stanje: artritis kolena.

Artritis kolena

Z izrazom artritis poimenujemo različne vnetne in degenerativne bolezni sklepov. Oboleli sklepi so boleči, otekli, občutljivi in topli na dotik ter okorni. Običajno so najprej prizadete roke (posebno prsti), kasneje pa se vnetje lahko razširi tudi na ostale sklepe – med drugim tudi kolena.

Vnetje sklepov bolniku pogosto oteži vsakodnevne aktivnosti in zmanjša kakovost življenja. Enako je tudi v primeru artritisa kolena – zaradi bolečin v kolenu bo oteženo vsakršno gibanje in s tem tudi najbolj običajne aktivnosti, kot so sklanjanje, oblačenje ali hoja.

Artritis kolena se lahko pojavi nenadoma in traja krajši čas, v drugih primerih pa nastaja postopoma in traja daljši čas oziroma celo življenje. Bolezen se pogosto začasno umiri, po ponovnem napadu pa bolniku znova močno oteži vsakdanje življenje. Ne glede na to, ali je vnetje akutno ali kronično, pa lahko s pravočasnim zdravniško pomočjo, zdravim življenjskim slogom in ustrezno vadbo bolečine olajšamo in zadržimo razvoj bolezni.

Lajšanje bolečin v kolenu

V primeru suma na artritisa moramo seveda čim prej poiskati zdravniško pomoč. Tako lahko ugotovimo, kaj je vzrok bolezni in za katero obliko artritisa gre. Temu primerno poteka tudi zdravljenje bolezni, ki ga naroči zdravnik, veliko pa lahko bolnik za izboljšanje stanja naredi tudi sam.

Najpomembneje se je zavedati, da lahko kljub artritisu kolena še naprej normalno živimo. Sklep je potrebno redno razgibavati, kljub bolečinam pa moramo poskusiti ostati aktivni. To je še posebej pomembno med napadi bolečin – čeprav bi najraje miroval, preizkusi vaje za lajšanje artritičnih bolečin v kolenu. Z njihovo pomočjo boš zmanjšal bolečine in povečal gibljivost sklepa. Ne bo ti žal!

 

Sorodni
prispevki

Preverite tudi ostale prispevke, s katerimi lahko dopolnite svojo rutino in olajšate bolečino, ki vas pesti.

Video

Odpravi bolečine: raztezne vaje za križ

Bolečine v hrbtu in križu
Nasvet

Najboljše in najslabše vaje za hrbtne mišice

Bolečine v hrbtu in križu
Vaja

7 vaj, ki zmanjša možnost za bolečine v križu

Bolečine v hrbtu in križu
Video

Vaje za roke in noge

Revmatoidni artritis in artroza